Yogamåtter

Yoga Tasker

Yogasæt

Diverse udstyr

Meditation

Pilates & Fitness

Træningsbolde

ToeSox

Sandaler

Gravide

DVD træning

Yogatøj

Smykker

Glad Krop

GAVEKORT

Bøger

Yoga Food

Ayurveda

Kropspleje

Pukka Te

Yogi Te

Feng Shui

Duft og røgelse

Inspiration

Børn i balance

Mindfulness E-bog

Yoga til Sport E-bog

Ayurveda E-bog

Feng Shui E-bog


Yoga for Sportsfolk - E-bog

GRATIS E-bog Yoga for Sportsfolk. Modtag den her og nu. Se mere her...

 

Yogastilarter

Fælles for yogastilarterne er at de søger at skabe en balance mellem krop, sind og sjæl. Yoga bliver ofte forbundet med de fysiske stillinger (asanas), men er i ligeså høj grad en spirituel praksis henimod et liv i mere balance.

Nogle mennesker har meget gavn af meditation og åndedrætsøvelser, mens andre hælder til en overvejende fysisk og bevægelsesorienteret udfoldelse. Der er ikke nogen yogastilart som er den bedste. Det handler om at finde en yogastilart og en lærer som passer til ens egen udvikling og behov.

Nedenfor ser du en kort beskrivelse af nogle af de mest populære yogastilarter.

Den klassiske Hatha yoga er de oprindelige fysiske stillinger og åndedrætsøvelser, oftest udført i et roligt tempo med pauser mellem stillingerne. De fleste yogastilarter vi kender her i Vesten er inspireret af Hatha Yoga, og de varierer alle i deres form med hensyn til ’asanas’ - de fysiske stillinger - og deres fokus på åndedræt og meditation.

Fokus i Hatha Yoga er typisk på at udføre de klassiske stillinger korrekt og efter kroppens kunnen. Ha betyder på Sanskrit ’sol’ mens tha betyder ’måne’. Sanskrit er det oldindiske sprog. Hatha repræsenterer dualiteterne i livet – yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga forsøger at balancere disse modstående kræfter. Hatha Yoga betragter kroppen og sindet samlet som sjælens køretøj, og ved at ”smøre og passe” den giver vi vores sjæl optimale vilkår.

Vinyasa yoga er mere dynamisk end den klassiske Hatha yoga idet øvelserne udføres i et hurtigt tempo uden længere pauser imellem i et flow. Vinyasa (som betyder bevægelsesåndedrætssystem) handler om åndedrættets sammenhæng med og mellem bevægelserne. Ved udførslen af Vinyasa yoga dannes der meget varme i kroppen og man udskiller derfor en del affaldsstoffer gennem sved.

Astanga yoga er, ligesom Vinyasa, en meget fysisk udfordrende yogaform og giver god træning for styrke, fleksibilitet og udholdenhed. Astanga yoga består af en serie stillinger der udføres i et flow (det vil sige uden pause imellem) til hver time - efter en tid med ”begynder-serien” bevæger man sig videre til at træne med den næste serie og herfra igen videre. Man bruger Vinyasa princippet om at åndedrættet skal koordineres med bevægelserne.

Yin yoga, som er udviklet af Paul Grilley, er en rolig yogaform der fokuserer på en dybdegående udstrækning og afbalancering af kroppen. I Yin yoga holdes stillingerne i længere tid (fra 3 til 10 min). Yin yoga kombinerer visdom fra Taoisme og kinesisk akupunktur med den indiske yoga filosofi.

Power yoga er baseret på Astanga Yoga og for dem der ønsker en kraftig workout. Den er oftest praktiseret i fitness- og motionscentre.

Bikram Choudhurys yoga foregår i kraftigt opvarmede rum og der svedes meget. Saunaeffekten er udrensende idet den hjælper kroppen med at svede affaldsstoffer ud. Der udføres en længere serie af asanas, de samme 26 hver gang, som varmer og strækker muskler og led.

Anusara betyder ”at følge det guddommeliges vilje”, eller ”at følge sit hjerte og den yndefulde vej”. Denne yogaform vægter det spirituelle element i yogaen, og bygger samtidig på en stor viden om anatomi og fysiologi. Der tages meget højde for hver elevs evner og formåen og en grundfilosofi er at hvert individ er lige guddommelig i krop, sind og ånd.

B.K.S. Iyengar er en af de mest kendte yogalærer i verden. I de fysiske stillinger lægges stor vægt på detaljen og på kroppens holdning og lige linjer. Et andet kendetegn ved stilen er, at der ofte anvendes redskaber såsom blokke og bælter. I Iyengar yoga står man ofte længe i hver stilling for via vejrtrækningen at komme dybere ind i stillingen.

Tri Yoga er en treenighed af fysiske stillinger, åndedræt, og fokus i en kombination af flows og statiske stillinger. Der gøres brug af bølgelignende rygradsbevægelser og åndedrætssynkroniserede bevægelser. Grundlægeren Kali Ray har skabt 7 niveauer af sværhed og meditativt indhold.

Sivananda yoga er en blid form for yoga og anbefaler en sund vegetarisk livsstil og positiv tænkning og meditation. Stilen er grundlagt af Swami Vishnu-devananda, forfatteren til en af den moderne yogalitteraturs klassikere: ”The Complete Illustrated book of Yoga”. En Sivananda time består af solhilsner, chanting, meditation og dybdeafspænding.

Viniyoga er ligesom astanga yoga og vinyasa yoga en serie øvelser i flow hvor bevægelserne er synkroniseret med åndedrættet - men viniyoga er betydeligt blidere og velegnet til begyndere. Alle øvelser udføres efter elevens kunnen og laves med let bøjede knæ for ikke at overbelaste ledene.

Jivamukti yoga er fysisk udfordrende men dens primære fokus er meditation og spirituel udvikling. Der undervises i de fra astanga og vinyasa kendte bevægelsesflows, meditation, chanting, og affirmationer. Jivamukti er grundlagt af David Life og Sharon Gannon som leder et stort Jivamukti center i New York.

Kundalini yoga indeholder fysiske øvelser men er koncentreret omkring åndedrætsøvelser og “chanting” (en form for sang og lyde). Formålet er bl.a. at vække kundalinienergien, som er placeret i bunden af rygraden, og få den til at bevæge sig op langs rygraden igennem kroppens chakraer for at nå hovedet og give en stærk spirituel oplevelse. Kundalini energien er meget kraftfuld og kundalini yoga bør kun udøves i samarbejde med en erfaren lærer.

Tantra yoga handler ligesom kundalini yoga om den kraftfulde kundalini energi. Tantra yoga er ikke udpræget fysisk træning men mere en spirituel praksis med det formål at forøge sin energi. I modsætning til tantrisk sex, der handler om seksuel forening af individer, handler tantra yoga om at forene den mandlige og kvindelige essens i hvert enkelt individ.

Kontakt | Købsinformation | Yoga | Yoga undervisning | Yogatøj | Yoga DVD | Yogamåtte | Pilates | Træningsbold | Træningsmåtte | Vis Kurv & Bestil | Yoga i Danmark | Sitemap

Yogaudstyr.dk   |   Rosenvængets Allé 19   |   2100 København Ø   |   mail@yogaudstyr.dk   |   Tlf. +45 72 28 95 95